Veelgestelde vragen

Bekkenbodemtherapie

Worden deze behandelingen terugbetaald en hoeveel krijg ik ongeveer terug als ik een voorschrift heb van een arts?

De behandelingen op voorschrift van een arts worden terugbetaald door de mutualiteit.  Vraag gerust meer info.

Hoe gaat een eerste consultatie in zijn werk? Wat breng ik mee en wat gaat er gebeuren?

Tijdens de eerste sessie zal de bekkenbodemspecialist een uitgebreid vraaggesprek met u voeren waarin uw algemene gezondheid en uw specifieke klachten besproken worden. Op basis van deze informatie zal de kinesist u al een heleboel nuttige informatie kunnen geven. De kinesist zal u uitleggen hoe uw bekkenbodem eruitziet, hoe uw bekkenbodemspieren en de organen in het kleine bekken werken en waar het bij u eventueel misloopt. De kinesist zal zeker ook met u bespreken hoe het verloop van de behandelingen eruit zal zien, welke onderzoeken eventueel gepland moeten worden en wat u thuis eventueel kan doen.

Wat mag ik verwachten van de behandelingen (zijn het turnoefeningen, gaat de kinesist mij vaginaal toucheren en waarom, worden er apparaten gebruikt, wat als ik de behandeling niet zie zitten, ...)

Bekkenbodemreëducatie is een specialisatie binnen de kinesitherapie. De basis van kinesitherapie ligt steeds in “gezond bewegen”. Tijdens deze sessies zal u dit intieme deel van uw lichaam beter leren beheersen en controleren. De kinesitherapeut zal steeds uw tempo volgen, voldoende informatie geven en met u bespreken welke (inwendige) onderzoeken u al dan niet ziet zitten.

Klopt het dat ik mijn oefeningen moet blijven doen, zelfs als ik me zou laten opereren?

De bekkenbodem bestaat uit spieren, ligamenten, pezen, bindweefsel, vaten en zenuwen. Veel van die structuren kunnen slijtage oplopen door veroudering. Ook de spieren kunnen aan kracht en efficiëntie verliezen door verminderd gebruik of veroudering. Daarom is het aangeraden om uw ganse leven deze spieren (de enige structuren die we actief kunnen verbeteren door oefeningen) goed te onderhouden.

Hoe kan ik checken of de kinesist die ik wil contacteren veel ervaring heeft, erkend is, opgeleid en bijgeschoold?

De therapeuten op de overzichtslijst van BICAP volgen jaarlijks minstens één opleiding.  Als u via 'zoek een kinesist' een therapeut in uw buurt zoekt, zal u bij sommige personen een gouden medaille voor hun naam zien staan.  Deze medaille betekent dat de therapeut 'de bijzondere bekwaamheid in de pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie' heeft behaald.

Praktische tips

Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Uw toiletbezoek is een van de weinige rustmomenten op de dag …

  1. Hoe rustiger u dit doet, hoe effectiever! Hoe beter uw blaas of darm geleegd is, hoe gezonder en hoe langer het duurt voordat u weer naar het toilet moet. In een gezonde volwassen blaas past normaal gesproken 300 tot 500 cc. Gemiddeld 6 tot 8 keer per dag plassen is normaal.
  2. Als u aandrang voelt om te ontlasten, kunt u dit beter niet uitstellen. Wachten betekent vaak dat de aandrang verdwijnt en voorlopig niet meer terugkomt. Dat kan leiden tot verstopping, constipatie. Gemiddeld een halfuur na het eten van een (vetrijke) maaltijd schieten de darmen goed in gang. Vaak is dat het ideale moment om te ontlasten. Hoe u op het toilet gaat zitten, is erg belangrijk. Ga liefst goed naar achter op de wc-bril zitten en niet op het voorste puntje of (nog erger) dat u boven de wc-bril blijft hangen. Zorg dat uw voeten plat op de grond kunnen steunen. Bij kinderen of bij kleine volwassenen is het raadzaam een voetenbankje of bankje te gebruiken. Wanneer u alleen met uw tenen kunt steunen, ontstaat er veel spierspanning in de benen en de bekkenbodem en zal het plassen en /of ontlasten moelijker zijn. Als de knieën hoger staan dan de heupen, brengt u het bekken, de bekkenbodemspieren en de endeldarm in de beste positie om gemakkelijk stoelgang te maken.
  3. Om te plassen ontspant u de bekkenbodemspieren en plast u in één keer rustig en volledig uit. Pers niet mee. Laat de blaas zelf het werk doen. Meepersen helpt niet, want het kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Ga nooit ‘stipjes of streepjes plassen’. Dit wordt ook wel eens een “pipi-stop” genoemd. Dit is geen goede oefening en kan leiden tot het achterblijven van urine wat urineweginfecties kan veroorzaken.
  4. Eet dagelijks voldoende vezels, zoals fruit en groeten, en drink anderhalve liter water voor een soepele stoelgang en om onnodig persen te vermijden.
  5. Denk aan uw houding tijdens zitten, staan en wandelen. Maak u groot. Een doorgezakte houding verhoogt de druk op uw bekkenbodem.
  6. Probeer niet teveel zware gewichten te heffen en tillen, zeker niet na de bevalling.
  7. Adem steeds uit als u een zwaardere opdracht uitvoert. De adem inhouden verhoogt de druk in uw buik en geeft daardoor een overbodige druk naar de bekkenbodem.
  8. Laat u snel verzorgen als u een aandoening aan de luchtwegen oploopt. Hoesten veroorzaakt namelijk een sterke belasting op de bekkenbodem.
  9. Oefen dagelijks uw bekkenbodemspieren. U mag de spieren gerust 40 tot 60 maal per dag opspannen. Oefen de eerste keer liefst onder begeleiding van een gespecialiseerde bekkenbodemtherapeut. U zou een binnenwaartse-  en een sluitbeweging moeten voelen. Adem rustig door tijdens de oefeningen en laat ondertussen uw benen en buik rusten. Ze moeten niet meewerken tijdens deze oefening.
  10. Houd uw bekkenbodemspieroefeningen drie tot zes maanden na de bevalling dagelijks vol en herhaal ze liefst af en toe eens gedurende uw ganse leven.